LIITTOYHTEYS
2. VANHASTA LIITOSTA UUTEEN LIITTOON

Jumala teki liiton eläinten uhraamisen kautta Aabrahamin kanssa. Aabraham ei voinut nähdä tai kokea kaikkea mitä Jumala teki siinä. Sen tähden Jumala vaivutti Aabrahamin raskaaseen uneen. Unen aikana Jumala näytti ilmestyksessä, kuinka Hän tekee veriliiton ihmisten kanssa eläinuhrien kautta. Tämä oli esikuvallista vanhan liiton uhripalveluksesta Jumalan Mooseksen kautta antamien temppelipalvelusohjeitten mukaan.

Jumala teki Moosekselle antamansa lain ja siinä ohjeistetun temppelipalveluksen kautta liiton Israelin kansan kanssa. Tässä liitossa Jumala ilmaisi sekä liiton siunaukset että liiton rikkomisen kiroukset. Liiton yhteyden merkki oli miesten ympärileikkaus. Jumala ei voinut tehdä liittoa ihmisen kanssa hengessä, koska ihmisten henki oli vielä synnin ja kuoleman lain vallassa.

1. Moos. 17:13-14: Ympärileikattakoon sekä kotonasi syntynyt että rahalla ostamasi; ja niin minun liittoni on oleva merkitty teidän lihaanne iankaikkiseksi liitoksi. Mutta ympärileikkaamaton miehenpuoli, jonka esinahan liha ei ole ympärileikattu, hävitettäköön kansastansa; hän on rikkonut minun liittoni."

Uuden liiton merkki ihmisessä on "sydämen ympärileikkaus Hengessä". Se tarkoittaa ihmisen hengen uudestisyntymistä ja siitä alkavaa sielun puhdistamista Jeesuksen Voidellun olemukseen ja luonteeseen Pyhän Hengen uudistavan työn kautta. Vanhan liiton merkki oli ihmisen lihassa, mutta uuden liiton merkki on ihmisen sydämessä oleva Jeesuksen läsnäolo. Tämä on täydellinen ja ikuinen liitto Jumalan ja ihmisen välillä.

Kol. 2:8-15: Katsokaa, ettei kukaan saa teitä saaliikseen järkeisopilla ja tyhjällä petoksella, pitäytyen ihmisten perinnäissääntöihin ja maailman alkeisvoimiin eikä Kristukseen. Sillä hänessä asuu jumaluuden koko täyteys ruumiillisesti, ja te olette täytetyt hänessä, joka on kaiken hallituksen ja vallan pää, ja hänessä te myös olette ympärileikatut, ette käsintehdyllä ympärileikkauksella, vaan lihan ruumiin poisriisumisella, Kristuksen ympärileikkauksella: ollen haudattuina hänen kanssaan kasteessa, jossa te myös hänen kanssaan olette herätetyt uskon kautta Jumalan vaikutukseen, Jumalan, joka herätti hänet kuolleista...
...Ja teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja lihanne ympärileikkaamattomuuteen, teidät hän teki eläviksi yhdessä hänen kanssaan, antaen meille anteeksi kaikki rikokset, ja pyyhki pois sen kirjoituksen säädöksineen, joka oli meitä vastaan ja oli meidän vastustajamme; sen hän otti meidän tieltämme pois ja naulitsi ristiin. Hän riisui aseet hallituksilta ja valloilta ja asetti heidät julkisen häpeän alaisiksi; hän sai heistä hänen kauttaan voiton riemun.

Uusi liitto perustuu kokonaan siihen, mitä Jumala on tehnyt ja tekee Jeesuksessa pelastettujen elämässä. Ihmisten osuus on antautua, suostua ja sulautua Pyhässä Hengessä Jeesuksen Voidellun muotoon, luonteeseen, olemukseen, rakkaussuhteeseen, palvelutyöhön ja voiteluun. Jumala Isä korottaa synnin orjan hallitsemaan Jeesuksen kanssa valtaistuimellaan. Tämä on valtava ja suuri ilosanoma. Jeesuksessa tämä on valmistettu ja sinäkin voit ottaa sen vastaan.

VAPAUTUMINEN