HERÄTYS
5. VERTAUS KYMMENESTÄ NEITSYEESTÄ

Suurin osa uskovista tulkitsee väärin Jeesuksen vertausta kymmenestä neitsyeestä. Avainsana vertauksen oikeaan ymmärtämiseen on ”neitsyt”, joka ei tarkoita samaa kuin ”morsian”. Toinen avain vertauksen ymmärtämiseen on tiedostaa, että Jeesus puhui tämän vertauksen juutalaisille eikä pakanoille. Vain juutalaiseen kulttuuriin kasvaneet voivat ymmärtää tämän vertauksen oikein.

Neitsyet olivat hääjuhlaan kutsuttuja vieraita. Häät olivat jo meneillään, mutta ylkä tulee vielä kutsumaan lisää väkeä hääjuhlaan. Tämä tarkoittaa, että morsian oli jo temmattu Jeesuksen yhteyteen. Mutta hääjuhla on suuri ja se kestää pitkän ajan. Jeesuksen torjuneet israelilaiset pääsevät myös mukaan hääjuhlaan. Mutta se tapahtuu antikristuksen ajan pimeydessä.

Jumala vertaa monissa kirjoituksissa Israelin kansaa morsiameen. Torjuessaan totaalisesti Jeesuksen Voideltuna Israelin kansa menetti morsiusasemansa ja Jumala kääntyi pakanakansojen puoleen. Mutta Hän ei hyljännyt Israelia vaan tulee muistamaan liittonsa tämän kansan kanssa.

Pakanakansojen aikakaudessa vain pieni osa israelilaisista näyttää pelastuvan. Koko Israelin valtio perustuu antikristilliseen vanhan liiton juutalaisuuteen. Tämä on vahva sidos, joka tekee Jeesuksen julistamisen vaikeaksi Israelissa. Silti Israel on Jumalan valittu kansa ja Jeesusta on julistettava voimakkaasti myös sen kansan keskuudessa. Pyhä Henki johdattaa jatkuvasti voideltuja julistajia Israeliin ja ihmiset ottavat vastaan Jeesuksen.

Jeesus antaa Israelin kansalle uuden mahdollisuuden nousta evankeliumin julistamiseen antikristuksen ajassa. Hän antaa myös antikristuksen ajassa pelastuneille mahdollisuuden tempaukseen, joka pelastaa heidät viimeiseltä tuomiolta. Vielä viimeisellä tuomiolla ”lampaat” pelastuvat Jeesuksen hallitsemaan Daavidin valtakuntaan tässä maailmassa. ”Vuohet” eivät kykene antautumaan Jeesuksen valtaherruuteen ja heidän on poistuttava pimeyteen.

Matt. 25:1-46: "Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ylkää vastaan. Mutta viisi heistä oli tyhmää ja viisi ymmärtäväistä. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa ynnä lamppunsa. Yljän viipyessä tuli heille kaikille uni, ja he nukkuivat...

Tämä vertaus kuvaa antikristuksen ajan suurta pimeyttä, jossa "monien rakkaus kylmenee". Mutta Pyhä Henki toimii myös antikristuksen ajassa ja herättää kirjoituksiin uskovat juutalaiset. He tekevät ensin liiton antikristuksen kanssa mutta sitten Pyhän Hengen voitelemat julistajat tunnistavat antikristuksen petoksen. He nousevat antikristusta vastaan suuressa Pyhän Hengen voimassa ja palvelevat maailman laajuisesti ihmisten pelastamiseksi antikristuksen vallasta ja ikuisesta kuolemasta.

Pyhä Henki tulee herättämään israelilaiset antikristuksen ajassa odottamaan Messiaan ilmestymistä. Tällä kerralla Messias ei tule Ihmisen Pojan muodossa, jonka luonnollinen ihminen voi ottaa vastaan. Nyt Messias tulee Kirkkauden Herrana hengellisessä muodossa. Hän tulee Pyhän Hengen ilmestyksen kautta ja aktivoi uudestisyntyneet israelilaiset. Tyhmät neitsyet olivat järkeisuskossa eikä heillä ollut öljyä lampuissaan. Mutta viisaat neitsyet alkavat ottaa vastaan uutta Pyhän Hengen vuodatusta ja pääsevät hengessä näkemiseen ja Jeesuksen suunnitelmaan.

…Mutta yösydännä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.'Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon…

Hyvin pian tyhmät neitsyet (uudestisyntymättömät) huomaavat, ettei heillä ole öljyä lampuissaan. Jeesus on ilmestymässä hengellisessä muodossa ja he tarvitsisivat yhteyden Pyhään Henkeen. Tapahtumat etenevät niin nopeasti, ettei tyhmiä neitsyitä enää ehditä opettaa.

Antikristuksen painostuksessa ja Pyhän Hengen tulen vaikutuksessa syntyy paniikki. Tyhmät neitsyet pyrkivät saamaan öljyä viisailta neitsyiltä. Pyhän Hengen öljy on kuitenkin otettava vastaan henkilökohtaisesti.

Ainoaksi neuvoksi jää ”menkää myyjäin luo ostamaan”. Se tarkoittaa pelastussanoman vastaanottamista, jotta tyhmät neitsyet saisivat Pyhän Hengen. Tapahtumat etenevät kuitenkin hyvin nopeasti, eivätkä tyhmät neitsyet ehdi täyttyä Pyhällä Hengellä niin paljon, että voisivat päästä hääjuhlaan Pyhän Hengen ja tulen voitelussa.

…Ja tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: 'Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat'. Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: 'Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjäin luo ostamaan itsellenne.' Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin. Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi ja sanoi: 'Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä'.

Tempauksen ulkopuolelle jääneet tyhmät neitsyet tulevat Jeesuksen eteen anomuksissaan, että hekin pääsisivät hääjuhlaan. Tämä ei kuitenkaan ole enää mahdollista, sillä tyhmät neitsyet olivat torjuneet Pyhän Hengen ja tulen kutsua liian pitkään. He olivat laiminlyöneet valmistautumisen Pyhässä Hengessä ennen kuin ahdas aika tulee.

Mark. 13:35-37: Valvokaa siis, sillä ette tiedä, milloin talon herra tulee, iltamyöhälläkö vai yösydännä vai kukonlaulun aikaan vai varhain aamulla, ettei hän, äkkiarvaamatta tullessaan, tapaisi teitä nukkumasta. Mutta minkä minä teille sanon, sen minä sanon kaikille: valvokaa."

Antikristuksen ajassa tapahtuu uudestisyntymisiä, koska evankeliumia julistetaan edelleen. Aika on kuitenkin erittäin vaikeaa, eikä Pyhällä Hengellä täyttyminen ole helppoa koska sielunvihollinen saa voimaa painostaa sieluja. Jeesuksen vastaanottaminen voi johtaa välittömästi kuolemaan.

Mitä opimme tästä? On parasta valvoa ja etsiä Jeesuksen kirkkauden ilmestymistä NYT hetkessä. Nyt on otollinen aika ja pelastuksen päivä. Pyhän Hengen ja tulen valtava yltäkylläisyys on välittömästi saatavillamme. Jeesus kutsuu sinuakin todelliseen antautumiseen ja tulessa upottamiseen. Hän haluaa kytkeä sinutkin omaan suunnitelmaansa Pyhän Hengen ja tulen voimassa. Hän tarvitsee sinuakin täyttymyksen ajan herätykseen ja valmistamaan monia muita Hänen tulemuksensa kirkkaudessaan.

HERÄTYS